Välkommen till vår nya kurs om penningtvättsrisker i praktiken. Föreläsare är Marie Wallin, jurist och expert i finansiell brottslighet samt tidigare kammaråklagaren.
Omsättningen av brottsvinster ökar och penningtvättsbrottsligheten likaså. Att ha en förståelse för och kunskap om alla risker – även de straffrättsliga – är därför nödvändigt för att kunna upptäcka, förhindra och bekämpa detta samhällsproblem som bland annat snedvrider konkurrens och slår ut seriösa aktörer från den legala marknaden.
I och med Högsta domstolens fällande dom om brottet näringspenningtvätt genom NJA 2023 s. 708 (”Advokatens överföringar”) har det blivit ännu mer tydligt hur viktigt det är att ha kunskaper även om de straffrättsliga riskerna för att inte riskera att begå brott på arbetet.
Vår nya kurs har dels fokus på penningtvättsbrottets teoretiska uppbyggnad, dels på den praktiska tillämpningen av den straffrättsliga dimensionen i arbetet mot finansiell brottslighet. I Sverige har vi två lagar som reglerar penningtvätt, dels lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism från 2017, den så kallade administrativa penningtvättslagen, dels lagen om straff för penningtvättsbrott från 2014.
Under kursen får du kunskap om hur de båda regelverken hänger samman. Du får även kunskap om hur en konkret riskbedömning och riskhantering av ”penningtvättssituationer” bör ske. Dessutom redogörs för vilka slutsatser och lärdomar vi kan dra från Högsta domstolens fällande dom NJA 2023 s. 708 (”Advokatens överföringar”) om näringspenningtvätt.
Varför du ska gå kursen:
- För att få hela kartbilden av vad som är penningtvättsrisker enligt svensk lag i dag.
- För att förstå hur de båda lagarna – den från 2014 och den från 2017 – hänger samman.
- För att förstå att om den som är ansvarig för risker och intern styrning och kontroll inte vet om vad som gäller straffrättsligt – och ser den inte heller till att organisationen i sin helhet också vet om detta – finns risk för att personer i organisationen också gör sig skyldiga till brott/medverkan till brott enligt den straffrättsliga lagen om penningtvätt.
- För att förstå att de straffrättsliga reglerna, i ett skarpt läge, tar över de civilrättsliga, vilket uttrycks av Högsta domstolen i den fällande domen NJA 2023 s. 708 (”Advokatens överföringar” för näringspenningtvätt).
Som deltagare får du kunskap om:
- Vad som menas med penningtvättsbrott enligt den svenska straffrätten – att det för brottet näringspenningtvätt till exempel inte krävs något bevisat penningtvättssyfte eller att det handlar om brottspengar från något konkret förbrott.
- Hur lite som krävs för att begå brottet näringspenningtvätt med ett likgiltighetsuppsåt
- Hur det straffrättsliga regelverket om penningtvätt direkt påverkar riskhanteringen enligt Penningtvättslagen från 2017
- Hur en riskanalys avseende penningtvättsrisker bör göras för att både förebygga penningtvättsbrott och att själv undvika straffrättsligt ansvar.
- Hur det går att se till att inte begå brottet näringspenningtvätt på arbetet och därmed inte hamna i situationen som ledde till en fällande dom i NJA 2023 s. 708 (”Advokatens överföringar”)
Syfte:
Syftet med kursen är att öka deltagarnas kunskaper om hur de straffrättsliga reglerna är sammankopplade med de regler som finns i Penningtvättslagen från 2017, att öka deltagarnas kunskaper om vilka risker de behöver kartlägga och arbeta med i sin verksamhet, baserad på framför allt brottet näringspenningtvätt samt att se till att deltagarna inte hamnar i situationen att begå brott på arbetet genom att dra lärdomar från Högsta domstolens fällande dom NJA 2023 s. 708 (”Advokatens överföringar”).
Målgrupp:
- Advokater och biträdande jurister som arbetar med finansiell brottslighet.
- Bolagsjurister, försäkringsjurister, bankjurister och andra som också kommer i kontakt med att hantera och att ge råd om risker och transaktioner.
- Compliance Officers (oavsett bolag eller typ av verksamhet/arbetsuppgifter)
- Konsulter inom Compliance
- Internrevisorer
- Revisorer och ledning/styrelse i finansiella eller andra reglerade bolag
- Verksamhetsutövare enligt Penningtvättslagen från 2017.
- Övriga företagare samt jurister i övriga branscher som kommer i kontakt med risker i samband med hantering av pengar och transaktioner.