Processrätt
Praktisk arbetsmetod för genomförandet av civilrättsliga tvister – för engagerade och engagerande processjurister
Hur vi som jurister faktiskt praktiserar vårt yrke – och särskilt hanteringen av ”tvisten” – är kanske inte något vi dagligen överväger. Det finns dock goda skäl att fundera över hur vi kan utveckla vår arbetsmetod för att höja kvaliteten på vårt arbete med analys, utförande och presentation av talan i syfte att öka chanserna till ett framgångsrikt utfall i domstolsprocessen.
Under kursen presenteras ett antal riktlinjer för arbetet som ombud/rådgivare till klienter involverade i tvister– oavsett storlek, karaktär och rättslig ram – för att i största möjliga mån ge dig som processjurist förutsättningar att kunna utföra ett högkvalitativt arbete. Riktlinjerna konkretiseras i en praktiskt genomförbar arbetsmetod som ger det eftersträvade resultatet, dels för klienten, dels för oss själva. Med avstamp i ett ”klassiskt”, reaktivt synsätt på hur tvistefrågorna brukar behandlas lägger kursen fram ett alternativt synsätt som syftar till en mer proaktiv arbetsmetod.
Kursdeltagare har vid senaste genomförandet givit kursen snittbetyget 4,83 av 5,0
”Bästa kursen, 100 % Axel äger!”
Susan Ols, ANNOT Advokatbyrå AB
Efterföljandet av dessa riktlinjer ökar chanserna för klienten att på ett tydligt och effektivt sätt nå framgång med sin talan, och därmed också möjligheten för din huvudman nå ett så bra ekonomiskt nettoresultat av tvisten som möjligt.
Riktlinjerna för arbetet i tvister är:
- Noggrannhet
- Tydlighet
- Kreativitet
- Öppenhet
Kursen behandlar vidare hur du som processjurist kan presentera en beskrivning och förklarande bakgrund till tvisten – tvistens ”röda tråd” – som kan bli avgörande för utgången av tvisten. Detta har inslag av ”storytelling”, dvs. en kärnfull och trovärdig historia som fångar läsarens uppmärksamhet och som besvarar varför en viss utgång av tvisten framstår som den mest riktiga (”rättvisa”).
I övrigt innehåller kursen konkreta förslag på metoder, tips och rekommendationer för hur skriftliga och muntliga delar av talan kan struktureras och utformas. Därtill ligger stort fokus på hur processjuristen bör arbeta för att insamla, hantera och analysera information mot bakgrund av de påståenden som klienten eller motsidan för fram.
Kursen är uppdelad utifrån riktlinjerna för arbetsmetod med tyngdpunkt på praktiska exempel och övningar utifrån vanligt förekommande situationer och scenarion i en civilrättslig tvist.
- Hur en beskrivande och övertygande bakgrund till den uppkomna tvisten kan läggas fram.
- Hur den skriftliga delen av domstolsprocessen kan struktureras och utformas (t.ex. med hjälp av bilder, sammanställningar och andra hjälpmedel).
- Vilken ton och språk som bör användas dels muntligen, dels i skriftväxlingen, för att lägga fram ens talan på ett s.k. ”sakligt partiskt” sätt.
- De processuella verktygen till hands för att uppfylla riktlinjerna i föreslagen arbetsmetod.
- Hur arbetet i processer kan projektledas (i mindre som större tvister).
Målgrupp:
Processjurister – advokater och biträdande jurister verksamma inom civilrätten som arbetar med tvistemålsprocess i domstol
Förkunskaper:
Grundläggande kunskaper om civil- och processrätt
Syfte med utbildningen:
Att få ökade kunskaper om hur processjurister bör och kan arbeta vid genomförandet av civilrättsliga tvister, och därmed också öka chanserna för ett framgångsrikt utfall av domstolsprocessen.
08.30 – 09.00
Inskrivning och frukost
09.00 – 10.15
Pass I
Introduktion till arbetsmetoden
10.15 – 10.30
Fikapaus
10.30 – 11.45
Pass II
Noggrannhet
11.45 – 12.45
Lunch (ingår i priset)
12.45 – 14.15
Pass III
Tydlighet
14.15 – 14:30
Fikapaus
14.30 – 16:00
Pass IV
Kreativitet och öppenhet
16.00–
Kursen avslutas
Frågor om kursen?
Telefon: 08-579 366 00
E-post: info@bginstitute.se
Kontakta oss: Kontakta oss
ANMÄLAN
Pris
9.500 kr (exkl. moms)
Den här kursen har för närvarande inga tillgängliga datum. Om du är intresserad av att delta så kan du skicka in en intresseanmälan nedan. Du meddelas när vi har fått ett flertal intressenter.
Du kommer ej att debiteras någon kostnad vid en anmälan.Ingår i Kompetensabonnemang
Kurstillfället kommer även att livesändas. Efter genomförd kurs har du tillgång till en inspelad version i 30 dagar. Du behöver således inte vara på plats för att delta och kan även delta i efterhand.