Arbetsrätt, Compliance, GDPR

Introduktion till nya visselblåsarlagen

Betyg 4,67 av 5.0

Den nya visselblåsarlagen började gälla den 17 december 2021 och innebär att skyddet för visselblåsare har förstärkts. Alla företag med minst 50 arbetstagare måste senast i december 2023 ha infört visselblåsarfunktioner för rapportering av missförhållanden. Under denna e-kurs ger advokaterna Johan Sundberg & Johan Thörn dig en introduktion till den nya lagen.

Visselblåsarlagen, eller lag (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden, som den egentligen heter, utgår från EU:s nya visselblåsardirektiv och innehåller nya mer omfattande krav och rättigheter jämfört med tidigare lagstiftning.


Denna e-kurs har fått snittbetyget 4,67 av 5,0 ⭐


Från och med den 17 juli 2022 ska offentliga arbetsgivare med minst 50 anställda och privata arbetsgivare med minst 250 anställda ha en intern visselblåsarfunktion, dvs. inrättat särskilda interna rapporteringskanaler. Från och med den 17 december 2023 gäller kravet även för privata arbetsgivare med minst 50 anställda.

Utöver anställda så omfattas även arbetssökande, egenföretagare, volontärer, praktikanter och personer som ingår i ett företags förvaltnings- och ledningsorgan samt aktieägare som är verksamma i bolaget att av skyddet.

I denna e-kurs går föreläsarna och advokaterna Johan Sundberg och Johan Thörn, som är experter inom arbetsrätt och GDPR och under årens lopp har föreläst på mängder av kurser ihop, igenom den nya lagen.

Som deltagare får du bland annat kunskap om:

  • Huvuddragen i visselblåsardirektivet och den nya visselblåsarlagen
  • Vad skyddet i den nya visselblåsarlagen omfattar
  • Utformning av interna kanaler
  • Externa visselblåsarkanaler
  • Dataskyddsaspekter på inrättande av visselblåsarsystem
  • Sanktioner och tillsyn
  • Praktiska tips och råd

Målgrupp:

Advokater, bolagsjurister, HR-chefer, HR-business partners, fackliga ombudsmän och andra som behöver kunskap om visselblåsarlagen

Syfte med utbildningen:

Syftet med kursen är att ge deltagaren kunskap om vad den nya visselblåsarlagen innebär, vad man bör tänka på för att uppfylla kraven i den nya lagen och hur man implementerar en visselblåsarfunktion i praktiken utifrån ett arbetsrättsligt som dataskyddsperspektiv.

Frågor om kursen?

Telefon: 08-579 366 00
E-post: info@bginstitute.se
Kontakta oss: Kontakta oss

ANMÄLAN

Pris

1.490 kr (exkl. moms)

Ingår i Kompetensabonnemang

Läs mer

E-kursen är 90 minuter inklusive avslutande kontrollfrågor och producerades under mars 2023.

Efter ditt köp har du tillgång till e-kursen i tre månader. För att få utbildningsintyg krävs att du klarat av 80 % av kontrollfrågorna.

FÖRELÄSARE

presentation-board 21
 Image of
Johan Sundberg
Advokat
Johan Sundberg är advokat på edpLaw och har mer än 20 års erfarenhet av dataskyddsfrågor och arbetsrättsfrågor. Han är rankad...
Läs mer
presentation-board 13
 Image of
Johan Thörn
Advokat
Johan Thörn är advokat och delägare på edplaw Advokatbyrå. Han bistår svenska och internationella företag med arbetsrättslig rådgivning särskilt i...
Läs mer